Skip to main content

Sinds zo lang ik me kan herinneren heb ik iets anders geleerd over en ga ik anders om met de zon dan de meeste mensen. Dit gaat dwars in tegen het principe wat al zo lang wordt verkondigd: blijf uit de zon, zorg dat je een hoge chemische (jak) zonnefactor gebruikt en oh ja mijn favoriet toch wel: gebruik het hele jaar door een SPF factor ook binnen! Gelukkig is daar het boek van Han van der Rhee die beaamt wat ik al zolang geleden heb geleerd. Graag wil ik dit boek ‘Zonnen mag’ (bekijk het boek hier) onder de aandacht brengen, dat een alternatief perspectief biedt op verstandig zonnen. Laten we de belangrijkste punten uit dit boek verkennen en ontdekken hoe we op een andere manier van de zon kunnen genieten.

  1. De voordelen van zonlicht: In "Zonnen mag" benadrukt Han van der Rhee de positieve aspecten van blootstelling aan zonlicht. Hij legt uit dat zonlicht essentieel is voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam, wat belangrijk is voor onder andere sterke botten en een gezond immuunsysteem. Daarnaast kan zonlicht bijdragen aan een beter humeur en een gevoel van welzijn.
  2. Verantwoorde blootstelling: Han van der Rhee pleit voor verantwoorde blootstelling aan de zon, in plaats van het volledig vermijden ervan. Hij benadrukt dat het belangrijk is om de zon geleidelijk op te bouwen, vooral aan het begin van het zomerseizoen, om de huid de kans te geven zich aan te passen. Daarnaast moedigt hij aan om te luisteren naar de signalen van je lichaam en de zon te vermijden op het heetst van de dag.
  3. Natuurlijke zonbescherming: In plaats van te vertrouwen op zonnebrandcrèmes met hoge SPF, promoot Han van der Rhee natuurlijke zonbescherming. Hij legt uit dat bepaalde voedingsstoffen, zoals antioxidanten uit fruit en groenten, kunnen helpen bij het beschermen van de huid tegen schadelijke effecten van de zon. Daarnaast benadrukt hij het belang van het dragen van beschermende kleding, zoals hoeden en lichte, ademende kleding.
  4. Luister naar je huid: Han van der Rhee moedigt lezers aan om goed naar hun huid te luisteren en deze te verzorgen op basis van individuele behoeften. Hij benadrukt dat iedereen anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet per se voor de andere persoon werkt. Het observeren van je huidreactie en het aanpassen van je zonroutine op basis daarvan is van groot belang.
  5. Geniet met mate: Het boek benadrukt het belang van genieten van de zon met mate. Han van der Rhee stelt dat een verstandige benadering van zonnen betekent dat je bewust bent van de blootstellingstijd en dat je indien nodig schaduw opzoekt. Hij moedigt aan om te luisteren naar je eigen lichaam en je grenzen te respecteren.

"Zonnen mag" van Han van der Rhee biedt een alternatief perspectief op verstandig zonnen, weg van de mainstream zonnetips. Het boek benadrukt de voordelen van zonlicht en pleit voor verantwoorde blootstelling, natuurlijke zonbescherming en het luisteren naar je eigen huid. Hoewel het belangrijk is om de risico's van overmatige blootstelling aan de zon te erkennen, laat dit boek ons zien dat er ook een andere benadering mogelijk is. 

Onthoud altijd dat het vinden van een balans tussen genieten van de zon en het beschermen van je huid essentieel is voor een gezonde levensstijl. Wil je meer weten over het beschermen van je huid in de zomer? Maak dan een afspraak bij mij in mijn salon De Ontspannerij in Sneek en ik vertel je er graag meer over.

 

 

Lees ook:

De voorbereiding van je huid op de zon

Misschien wil je hier nog meer over lezen

Zonbescherming

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.